Cardiopatia ischemică
Află care sunt efectele arterosclerozei și soluțiile oferite de specialiștii noștri.
Află care sunt efectele arterosclerozei și soluțiile oferite de specialiștii noștri.
Angina este numele dat durerii în piept de cauză ischemică (artera nu poate asigura necesarul de oxigen şi nutrienţi din cauza fluxului sangvin care trece printr-un vas îngustat). Aceasta se manifestă ca o senzaţie de presiune, de „ghiară”, de constricţie la nivelul pieptului retrosternal sau la nivelul inimii, cu debut de obicei la efort fizic, la expunere la frig sau la stres emoţional deosebit, ameliorată la repaos sau după admnistrarea NTG sublingual. Durerea poate iradia la nivelul umerilor, braţului stâng, în spate, la nivelul gâtului sau mandibulei. Rar se poate manifesta cu eructaţii, dispnee, palpitaţii.
Infarctul miocardic apare prin blocarea completă a fluxului sangvin printr-o arteră coronară. Aceasta se întâmplă prin formarea pe o placă de aterom a unui cheag care obstrucţionează circulaţia sângelui în vasul respectiv. Dacă fluxul nu este restabilit rapid, după primele 20 minute, teritoriul miocardic susţinut de artera blocată începe să moară. În lipsa unui tratament rapid, infarctul poate avea consecinţe grave pentru pacient până la deces.
Simptomele infarctului sunt o senzaţie de presiune, de „ghiară”, de constricţie la nivelul pieptului retrosternal sau la nivelul inimii, transpiraţii reci, panică, senzaţie de iminenţă a morţii.
Prin urmare infarctul este o boală foarte gravă care se manifestă prin dureri la nivelul toracelui şi/sau cu iradiere pe ambele braţe sau în rare cazuri chiar şi în spate. La diferenţierea de alte boli mai uşoar trebuie să ştiţi că infarctul este o boală foarte gravă care va afecta foarte tare starea generală a pacientului.
Pacienţii cu diabet fac mai frecvent decât ceilalţi boala coronariană ischemică însă, din nefericire, diabeticii deobicei nu simt senzaţie de durere şi, de cele mai multe ori simt doar „simptomele de însoţire”, adică lipsă de aer, transpiraţii reci, senzaţie de panică.
Ori de câte ori un pacient simte lucruri asemănătoare sau identice cu cele descrise mai sus trebuie să se prezinte de urgenţă la medic, urgenţă însemnând în următoarele 30 de minute pentru că mai ales în cazul infarctului miocardic acut, angioplastia primară care se efectuează în centrul nostru are rezultate dependente de timpul scurs de la debutul simptomatologiei şi până la prezentarea la medic.
Alte simptome mai puţin tipice şi mai rar întâlnite la pacienţii care au cardiopatie ischemică:
Cea mai frecventă cauză de cardiopatie ischemică este boala aterosclerotică (placa de aterom depusă pe stratul din interiorul vasului) consecinţa fiind reducerea progresivă a lumenului vascular cu limitarea aportului sangvin către ţesutul miocardic şi incapacitatea muşchiului inimii de a funcţiona normal.
Factorii de risc implicaţi în apariţia şi progresia leziunilor arteriale sunt: