Stenturi Brașov

Regiocard îți oferă cea mai completă gamă de stenturi coronariene din Brașov, alături de informații și recomandări esențiale.

Utilizate încă de la începutul anilor 1980, stenturile coronariene reprezintă una dintre cele mai importante inovații din domeniul cardiologiei intervenționale.

Descoperă principalele tipuri de stenturi coronariene oferite de specialiștii Regiocard precum și istoria lor fascinantă.

Ce sunt stenturile?

Stentul coronarian este un tub expandabil ce funcționează ca un schelet, oferind suport în interiorul arterei coronare. Ele sunt folosite în principal pentru tratarea arterelor îngustate sau stenozate.

Astfel, principalul scop al stenturilor este de a menține arterele coronare stenozate deschise și de a asigura un flux sanguin adecvat.

Caracteristicile stenturilor coronariene

Stenturile au devenit utilizate mai ales datorită proprietăților lor. Printre acestea se numără capacitatea de a susține structura vasculară, flexibilitatea lor și posibilitatea de deschidere laterală în abordarea bifurcațiilor vasculare. În plus, stenturile sunt radioopace, ceea ce permite vizualizarea stentului sub control fluoroscopic, astfel încât aceste poate fi plasat la nivelul dorit.

Istoricul stenturilor

Anii 1970 au fost consacrați pentru folosirea angioplastiei cu balon. Aceasta era principala procedură pentru tratarea arterelor coronare îngustate. Cu toate acestea, tehnica prezenta dezavantaje, în special un risc ridicat de restenozare a leziunii dilatate. Stenturile au apărut ca o rezolvare a acestor probleme. Medicii francezi au implantat pentru prima dată un stent în anul 1986, procedura fiind recunoscută oficial în SUA în 1994. De atunci, numeroși cercetători și cardiologi au contribuit la dezvoltarea lor permanentă. În prezent, există mai multe tipuri de stenturi, detaliate în continuare.

Tipuri de stenturi coronariene

Stenturile au fost modificate de-a lungul timpului, ajungându-se în prezent la o multitudine de clasificări. Astfel, putem diferenția stenturile în funcție de mecanismul de fixare (stenturi auto-expandabile), materialul utilizat (stenturi din oțel inxodabil, nitinol, aliaj de cobalt și crom sau platină și crom), în funcție de configurație (stenturi inelare, tubulare, stenturi plasă sau stenturi multidesign) și în funcție de bioabsorpția lor (stenturi biostabile și biodegradabile).

Deși criteriile de clasificare sunt destul de diverse, în prezent se diferențiază 3 categorii principale de stenturi:

Stenturi metalice simple

Acest tip de stent a fost utilizat pentru o perioadă îndelungată ca principalul tip de endoproteză vasculară. Stenturile metalice sunt construite pe o proteză de metal sau oțel special ce este premontată pe un balon ajustabil în funcție de stenoza pe care medicul urmează să o trateze. Principalul avantaj ce a determinat o utilizare constantă a acestui tip de stent este dată tocmai de această structură metalică ce permite o rigiditate transversală ce împiedică reculul elastic al vasului. Însă au prezentat și un dezavantaj major, mai exact apariția restenozei (apariția unei cicatrici în interior).

Stenturi farmacologic active

Stenturile farmacologic active au apărut astfel ca o rezolvare a problemei cauzate de stenturile metalice. Deși sunt construite pe aceeași arhitectură, ele conțin o substanță medicamentoasă ce se eliberează lent în peretele vasului tratat și împiedică procesul de cicatrizare.

Stenturi bioresorbabile

Ultima generație de stenturi este reprezentată de stenturile bioresorbabile. Principala diferență este reprezentată de fapul că la 6-12 luni după realizarea implantului, peretele vasului nu va mai conține nicio substanță străină. Acest lucru se datorează arhitecturii stentului, care nu mai este una metalică, ci realizată dintr-un polimer bioresorbabil ce se elimină treptat din peretele vasului. Cu toate acestea, angioplastia realizată cu acest tip de stent este mai dificilă deoarece stenturile sunt mult mai rigide și mai puțin maleabile.  

Angioplastia cu stent

Angioplastia cu stent este principala procedură ce evidențiază beneficiile oferite de apariția și dezvoltarea stenturilor. Proceduraa apărut pentru prima dată în anul 1977, ca o alternativă la angioplastia cu balon. Aceasta prezenta un dezavantaj important: realiza o deschideră inegală a lumenului coronarian, urmată de reculul plăcilor situate endarterial. Spre deosebire, angioplastia cu stent a generat rezultate imediate și net superioare.

Astfel, angioplastia contribuie la salvarea miocardului și la reducerea considerabilă a riscului de infarct miocardic. Procedura constă în plasarea unei proteze metalice ce redă un flux sangvin normal al arterei coronariene. Intervenția este una minim invazivă ce îi permite pacientului să revină la un stil normal de viață în câteva zile. Angioplastia cu stent este una dintre procedurile realizate cu succes în cadrul insituției noastre. Pentru mai multe detalii procedurale sau pentru un consult nu ezitați să ne contactați.

Stenturile Regiocard, Brașov

Regiocard îți pune la dispoziție cele mai avansate tehnologii și materiale din Brașov. Printre acestea se numără și o gamă completă de stenturi pentru angioplastiile coronariene:

– stenturi BMS (Integrity, multi link 8/Vision/Mini Vision)

– stenturi active DES (Xiece Prox, Biomatrix, Resolute Integrity, Eucalimus, Stentys)

– stenturi biodegradabile total (Absorb)

Pentru a beneficia de mai multe informații consultați un specialist Regiocard.

Sau completează formularul de mai jos: