Dispozitive implantabile

Descoperiţi care sunt cele mai importante tipuri de dispozitive implantabile şi sfaturile medicale oferite de specialiștii noștri.

Dispozitivele implantabile și stimulatoarele cardiace reprezintă una dintre principalele inovații ale cardiologiei. Fiind destinate tratării tulburărilor de ritm, această tehnologie prezintă numeroase avantaje pentru pacient. Cardiostimularea electrică reprezintă de cele mai multe ori unica opțiune terapeutică a pacienților care se prezintă cu bradidisritmii (deficiențe în generarea sau conducerea impulsului electric la nivelul structurilor specializate ale inimii care se traduc prin rărirea bătăilor acesteia). Este o procedură în urma căreia ritmul inimii este menținut artificial (permanent sau intermitent) de intervenția stimulatorului cardiac permițându-se astfel o creștere a calității vieții.

Cum funcționează dispozitivele implantabile?

Inima funcționează pe baza unor comenzi electrice generate de sistemul excitoconductor. Acesta determina contracții regulate. Tulburările de ritm apar atunci când aceste contracții nu au loc sau nu acoperă întreaga inimă. În aceste situații singura soluție este reprezentată de dispozitivele implantabile. Rolul lor este de a stimula inima prin impulsuri electrice și de a genera impulsuri electrice ce determină contracția inimii

Stimulatoarele cardiace

Acest tip de dispozitv a fost perfecționat constant de-a lungul timpului, în prezent existând mai multe tipologii. Laboratorul Regiocard dispune de o gamă completă de stimulatoare și materiale adiacente. Pe scurt, stimulatorul este o baterie ce generează impulsuri electrice către inimă cu ajutorul unor electrozi ce sunt plasați în miocard. Rolul stimulatorului este de a monitoriza ritmul inimii pacientului și de a genera impulsuri electrice atunci când acesta scade sub anumite limite.

Tipuri de stimulatoare cardiace

Stimulatorul este alcătuit dintr-un stimulator de mărimea unui ceas și din unu până la 3 sonde de stimulare ce conectează stimulatorul de inimă. Stimulatoarele pot fi clasificate în funcție de numărul cavităților cardiace stimulate:

  • stimulatoare monocamerale
  • stimulatoare bicamerale
  • stimulatoare tricamerale

Opțiunea pentru implantarea unui dispozitiv implantabil este determinată de particularitățile fiecărui pacient. Avantajele acestor proceduri sunt numeroase, fiind reprezentate de o intervenție minim invazivă, lipsa durerii și un timp rapid de externare și refacere. Pentru mai multe informații sau un consult personalizat nu ezitați să contactați unul dintre specialiștii Regiocard.

Descoperă tipurile de Dispozitive implantabile

Consultă un specialist in Dispozitive implantabile