Tehnici speciale pentru cazuri deosebite (OCT, FFR)

Laboratorul nostru dispune de posibilitatea folosirii unei tehnici speciale numită FFR (rezervă fracționată de flux) care stabilește gradul de îngustare a arterei, respectiv indicația de tratament medicamentos sau intervențional.

FFR (rezervă fracționată de flux)

Pentru cazurile în care severitatea leziunilor coronariene este necuantificabilă sau există discordanță între datele angiografice și cele clinice, laboratorul nostru dispune de posibilitatea folosirii unei tehnici speciale numită FFR (rezervă fracționată de flux) care stabilește gradul de îngustare a arterei, respectiv indicația de tratament medicamentos sau intervențional. Această măsurătoare constă în evaluarea diferenței de presiune proximal și distal de zona investigată în condiții de hiprremie maximă, stabilind astfel semnificația funcțională a leziunii pentru miocardul irigat și astfel, indicația de angioplastie cu stent dacă zona de miocard este expusă riscului ischemic sau evitarea stentării unor leziuni neresponsabile de simptomatologia pacientului.

OCT (optical coherence tomography)

În ceea ce privește cazurile complexe la care datele angiografice au nevoie de date suplimentare despre structura peretelui vascular, medicul intervenționist poate folosi o tehnică modernă numită OCT (optical coherence tomography). Această tehnică permite vizualizarea lumenului arterial, structurii plăcii de aterom și aprecierea riscului de ruptură, raportul peretelui cu stentul, eventualele complicații locale intraluminale după implantarea stentului etc. OCT permite astfel stabilirea riscului de infarct, optimizarea rezultatului angioplastiilor complexe și multe altele. Această tehnică folosește un cateter special, prevăzut cu fibră optică ce emite un fascicul de lumină infraroșie (laser) în vasul care urmează să fie evaluat. Rezultatele obținute sunt prelucrate într-o unitate portabilă, obținânadu-se imagini bidimensionale, care reprezintă secțiuni virtuale ale vasului de sânge, secțiuni atât longitudinale cât și transversale.

[Total: 0    Average: 0/5]
DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone