Ecografia transesofagiană
Ecocardiografia transesofagiană este o explorare imagistică avansată foarte importantă în anumite situații clinice.
Ecocardiografia transesofagiană este o explorare imagistică avansată foarte importantă în anumite situații clinice.
Ecografia transesofagiană este o explorare imagistică avansată foarte importantă în anumite situații clinice. Ea este necesară atunci când ecocardiografia transtoracică (standard) nu reuşeşte să vizualizeze structurile inimii în mod adecvat pentru a stabili un diagnostic.
Ecocardiografia transesofagiană este un examen care utilizează o mică sondă aflată la capătul unui tub flexibil.
Sonda se introduce în esofag , fiind astfel vizualizate structurile cardiace mult mai de aproape, esofagul fiind în imediata vecinătate a inimii. De asemenea, pe lângă vizualizarea structurilor neaccesibile ecocardiografiei standard, ecografia transesofagiană permite obținerea unor imagini de calitate superioară, datorită sondei speciale.
Contraindicațiile acestei examinări sunt: stricturi esofagiene, diverticuli esofagieni, sângerări digestive superioare.
Disconfortul produs de examenul ecocardiografic transesofagian este similar cu cel determinat de o gastroscopie.
Pentru diminuarea acestui discomfort se utilizează anestezierea locală a faringelui cu spray cu Lidocaina și în anumite situații sedarea ușoară pentru efectuarea investigației în condiții optime.
Infomațiile oferite de ecografia transesofagiană nu pot fi obținute, în anumite situații, prin alte metode imagistice (ex: evaluarea protezelor metalice) fiind considerată esențială pentru managementul unor cazuri particulare.