Ecografia transesofagiană

Ecocardiografia transesofagiană este o explorare imagistică avansată foarte importantă în anumite situații clinice.

Ecografia transesofagiană este o explorare imagistică avansată foarte importantă în anumite situații clinice. Ea este necesară atunci când ecocardiografia transtoracică (standard) nu reuşeşte să vizualizeze structurile inimii în mod adecvat pentru a stabili un diagnostic.

Etapele procedurii

Ecocardiografia transesofagiană este un examen care utilizează o mică sondă aflată la capătul unui tub flexibil.

Sonda se introduce în esofag , fiind astfel vizualizate structurile cardiace mult mai de aproape, esofagul fiind în imediata vecinătate a inimii. De asemenea, pe lângă vizualizarea structurilor neaccesibile ecocardiografiei standard, ecografia transesofagiană permite obținerea unor imagini de calitate superioară, datorită sondei speciale.

Când se utilizează ecografia transesofagiană?

  • Ecografia transtoracică standard este nondiagnostică fie din motive tehnice (pacienți cu injurii toracice, obezitate, etc), fie din cauza imposibilității vizualizării unor structuri prin ecocardiografia standard (ex: urechiușa stângă)
  • Când este necesară evaluarea completă a protezelor valvulare cu suspiciune de disfuncție, ecografia transtoracică oferind informații limitate din cauza ecranării datorate discurilor metalice
  • Înainte de cardioversie electică a fibrilației atriale, pentru excluderea prezenței trombilor în atriul stâng sau urechiușa stângă
  • Evaluarea prezenței, severității și mecanismului unor boli ale valvelor inimii
  • Evaluarea unor cardiopatii congenitale în vederea decizie terapeutice (ex: defect septal atrial pentru închidere intervențională cu dispozitiv)
  • Monitorizarea hemodinamică a pacientului critic ventilat
  • Intraoperator fie la proceduri intervenționale (închidere defect septal interatrial, alcoolizare septală în cardiomiopatia hipertrofică, implantarea stent-grafturilor în anevrismele de aortă toracică), fie la intevenții pe cord deschis.

Recomandări și indicații

Contraindicațiile acestei examinări sunt: stricturi esofagiene, diverticuli esofagieni, sângerări digestive superioare.

Disconfortul produs de examenul ecocardiografic transesofagian este similar cu cel determinat de o gastroscopie.

Pentru diminuarea acestui discomfort se utilizează anestezierea locală a faringelui cu spray cu Lidocaina și în anumite situații sedarea ușoară pentru efectuarea investigației în condiții optime.

Infomațiile oferite de ecografia transesofagiană nu pot fi obținute, în anumite situații, prin alte metode imagistice (ex: evaluarea protezelor metalice) fiind considerată esențială pentru managementul unor cazuri particulare.

[Total: 0    Average: 0/5]
DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone