Ecocardiografia de stres

Suprasolicitarea inimii în condiții de stres poate dezvălui precoce o boală cardiacă sau poate ghida atitudinea terapeutică optimă în situațiile în care boala cardiacă este deja cunoscută.

Există situații în care inima funcționează normal în condiții de repaus, însă capacitatea de a se adapta la efort este redusă. Suprasolicitarea inimii în condiții de stres poate dezvălui precoce o boală cardiacă sau poate ghida atitudinea terapeutică optimă în situațiile în care boala cardiacă este deja cunoscută.

Ecocardiografia de stres este o investigație imagistică avansată, care oferă informații importante în cazul în care testele uzuale sunt insuficiente.

În ce constă stresul?

  • Efort fizic pe bicicletă conform unui protocol standardizat până la atingerea frecvenței maxime teoretice calculată conform formulei 220-vârsta
  • Administrare de Dobutamină, o substanță care “imită” efortul fizic prin creșterea contractilității inimii și creșterea cererii de oxigen de la nivelul inimii
  • La pacienții stimulați se poate utiliza creșterea frecvenței de stimulare cu ajutorul pogramatorului, până la frecvența maximă teoretică.

În timpul testului de stres inima va fi vizualizată ecocardiografic și se vor monitoriza pe tot parcursul investigației tensiunea arterială, pulsul, saturația în oxigen, electrocardiograma.

Care este scopul testului de stres ecocardiografic?

  • Identificarea tulburărilor de contractilitate miocardică datorate îngustării unei artere care irigă teritoriul mocardic afectat în condiții de stres (identificarea ischemiei miocardice). În conditii de repaus inima se contractă normal. În această situație se apreciază că pacientul are indicație de coronarografie
  • Identificarea pacienților care au tuIburări de contractilitate în repaus (secundar unui infarct miocardic sau îngustării severe a arterelor coronare) care se ameliorează la efort (viabilitate miocardică). În această situație riscurile unei intervenții chirurgicale sau angioplastie sunt justificate, pentru că beneficiile în ceea ce privește prognosticul pe termen lung și calitatea vieții sunt mari.
  • Identificarea cauzelor apariției unor simptome (sufocare la efort- dispnee, durere toracică) care nu pot fi explicate prin testele uzuale de reapus.
  • Identificarea precoce a momentului operator la pacienți asimptomatici cu afectări valvulare (insuficiență mitrală, stenoză aortică, stenoză mitrală) astfel încât să nu apară disfuncția ventriculului stâng care ar crește riscurile intervenției chirurgicale
  • Identificarea pacienților cu stenoză aortică (calcifcări severe ale valvei aortice) și funcție de pompă a ventriculului stâng depreciată, dar care au rezervă contractilă, adică inima are șanse să se recupereze dacă este operată.
  • Diagnosticarea obstrucției semnificative la efort din cadrul cardiomiopatiei hipertrofice.

Există situații în care testul de efort ECG este neconcludent, neinterpretabil sau nondiagnostic (bloc de ramură stângă complet, hipertrofie ventriculară stângă, pacient care nu poate efectua teste de efort din cauza bolilor asociate). În aceste situații se apelează la ecocardiografia de stres cu Dobutamină.

Care sunt contraindicațiile pentru ecocardiografia de stres?

sau de conducere severe.

În concluzie , ecocardiografia de stres aduce informații importante în alegerea celei mai bune strategii terapeutice, adaptată fiecărui pacient în parte, ținând cont de particularitățile acestuia.

[Total: 0    Average: 0/5]
DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone