Angioplastia programată

Angioplastia contribuie la salvarea miocardului și la reducerea riscului de infarct miocardic, prin intervenție minim invazivă cu revenirea la viața normală în câteva zile.

Dacă după coronarografie se identifică leziuni( îngustări) coronariene responsabile de simptomatologia pacientului și medicul intervenționist decide că metoda de tratament optimă este revascularizarea intervențională, se realizează angioplastia leziunii coronariene.

Angioplastia constă în plasarea unei proteze metalice în zona de îngustare pentru redarea fluxului sangvin normal prin artera coronară, contribuie astfel la salvarea miocardului și la reducerea riscului de infarct miocardic, prin intervenție minim invazivă cu revenirea la viața normală în câteva zile.

Etapele procedurii

Intervenția se desfășoară astfel: după realizarea abordului arterial și plasarea tecii vasculare, pacientul primește tratament anticoagulant și cu cateter special se obține accesul în vasul coronarian care urmează să fie tratat. Se plasează un fir ghid ce traversează leziunea, pe acesta se avansează stentul (rețea metalică montată pe un balon) până la zona de îngustare. Se umflă apoi balonul, iar stentul se lipește de pereții vasului menținându-l deschis și permițând astfel oxigenarea țesutului miocardic aflat la risc de infarct.

Tipul stentului implantat se stabilește de către medicul intervenționist, laboratorul nostru având la dispoziție o paletă diversă de stenturi adaptate tipului de leziune, tipului de pacient.

Implantarea stentului se poate realiza imediat în continuarea procedurii de coronarografie dacă medicul intervenționist apreciază risc vital crescut prin temporizarea momentului revascularizării sau după o perioadă de timp în situații speciale (pacienți cu risc de nefropatie contrast indusă, leziuni foarte complexe care impun precauții suplimentare, indicații de revascularizare la limită între intervențional și chirurgie etc).

După intervenție pacientul rămâne imobilizat la pat câteva ore timp în care este permanent monitorizat în secția de Terapie intensivă a spitalului și în următoarele 12 ore în funcție de caz se realizează ecografie cardiacă de control și se recoltează analize de laborator (uree, creatinină, CK, CKMB, troponină).

Angioplastia. Avantaje și riscuri

Riscurile intervenției sunt ușor mai crescute decât cele altee procedurii diagnostice, dar mult mai scăzute decât cele asociate chirurgiei cardiace. Astfel pe lângă riscul complicațiilor locale, există risc de sub 1% de infarct miocardic acut (mai ales prin afectarea ramurilor mici) și mai frecvent apar durerea anginoasă și hematomul inghinal (pentru cazul abordului femural).

Avantajele acestei tehnici sunt recunoscute: ameliorarea simptomatologiei anginoase, scăderea riscului de infarct miocardic și de deces (mai ales pentru leziunile cu impact prognostic- trunchi comun,  a. descendența anterioară proximal), recuperarea funcției cardiace globale cu creșterea calității vieții pacientului.

[Total: 1    Average: 5/5]
DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone