Angioplastia de urgență

Infarctul miocardic acut sau angina instabilă refractară la tratament medicamentos sunt doar câteva dintre cazurile în care pacientul are nevoie de coronarografie şi eventual angioplastie de urgenţă, laboratorul nostru asigurând accesul tuturor pacienţilor la investigaţii invazive de urgenţă 24 ore 7 zile din 7.

Infarctul miocardic acut sau angina instabilă refractară la tratament medicamentos sunt doar câteva dintre cazurile în care pacientul are nevoie de coronarografie şi eventual angioplastie de urgenţă. Laboratorul nostru asigură accesul tuturor pacienţilor la investigaţii invazive de urgenţă 24 ore 7 zile din 7.

Cauze

Infarctul miocardic acut înseamnă închiderea bruscă a unei artere coronare expunând o parte din teriroriul cardiac la risc de moarte celulară. Acest diagnostic impune evaluarea de urgenţă a statusului coronarian şi tentativa de deschidere a vasului care produce infarctul la pacienţii sosiţi în spital în primele 12 ore de la debutul simptomelor. Această este angioplastia primară care în clinica noastră se desfășoară în prima jumătate de oră de la diagnosticul de infarct miocardic acut cu supradenivelare ST.

Angioplastia în urgenţă este diferită de cea la pacientul cronic prin tehinicile speciale utilizate (trombaspiraţie, tratament anticoagulant agresiv etc),  riscul mai mare de complicaţii în timpul intervenţiei (tulburări de ritm până la stop cardiac aritmic, rezultat angiografic suboptimal etc), beneficiul fiind însă mult mai mare prin creşterea duratei de viaţă şi a calităţii vieţii pacientului. Se rezolvă de obicei artera implicată în simptomatologia acută şi ulterior, de obicei în timpul aceleaşi internări celelalte leziuni, dacă există şi sunt cu risc vital.

Diagnostic și tratament

Timing-ul de abordare a celorlalte tipuri de sindroame coronariene acute este stabilit de echipa de medici în colaborare cu medicul intervenţionist şi depinde de statusul clinic al pacientului (instabilitate hemodinamică, tulb de ritm maligne etc.) şi de simptomatologie (episoade anginoase repetitive sau prelungite sub tratament medical optim) şi este între primele 2 ore de la internare respectiv 72 ore (pentru cazurile mai puţin severe) stabilizate medicamentos.

Inclusiv în urgenţă, medicul are la dispoziţie tipuri diferite de stenturi adaptate tipului de leziune (leziune tortuoasă, vas mic, vas calcificat, leziune lungă, tromb masiv intraluminal etc) şi tipului de pacient (tânăr, diabetic, cu insuficienţă renală etc).

În primele 20 de minute de la diagnostic, medicul intervenţionist ajutat de echipa de medici de gardă şi de două asistente instruite special pentru sala de cateterism, ajung în laboratorul de angiografie şi efectuează intervenţia de urgenţă pentru salvarea inimii pacientului.

[Total: 3    Average: 5/5]
DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone