Angioplastia arterelor membrelor inferioare

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare reprezintă afectarea aterosclerotică a peretelui arterelor membrelor inferioare, manifestată cel mai frecvent prin claudicație intermitentă

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare reprezintă afectarea aterosclerotică a peretelui arterelor membrelor inferioare, manifestată cel mai frecvent prin claudicație intermitentă. Tratamentul clasic al îngustării vaselor ce hrănesc membrele inferioare este cel chirurgical, intervenția fiind dintre cele asociate cu risc operator crescut (peste 10 %), greu de tolerat mai ales pentru pacienții care asociază afectare aterosclerotică și în alte teritorii în special cel coronarian.

În ultimii ani însă s-au dezvoltat și pentru vasele periferice tehnici intervenționale, mai puțin invazive și mult mai bine tolerate mai ales de către pacienții fragili și cu prognostic bun pe termen lung.

Tratament

Tratamentul acestei afecțiuni presupune asociere de medicamente (aspirină doză mică, statine, vasodilatatoare tip cilostazol, perfuzii cu prostaglandine în cazurile grave fără altă opțiune), combaterea fumatului și exerciții fizice de preferință sub supraveghere medicală minim 3 sedințe săptămânal (eficiente mai ales pentru afectarea vaselor de sub nivelul femural).

Tratamentul intervențional care se practică în clinica noastră se adresează în principal afectării vaselor iliace. Acest tratament presupune implantarea prin abord femural ispi sau contralateral de stenturi fie premontate pe balon (pentru leziuni focale, necalificate și non-ostiale), fie stenturi autoexpandabile pentru leziunile ocluzive, calcificate , lungi. Ulterior pacientul primește dublă antiagregare cu aspirină și clopidogrel timp de 1 lună.

Tratamentul chirurgical presupune implantarea unor proteze sintetice sau venoase pentru by pass-ul zonei afectate și se preferă în leziunile ce implică aorta terminală sau în leziunile difuze ce implica tot arborele arterial al membrelor inferioare.

Cele mai importante rămân însă regulile de viață, stop fumat și efort fizic regulat până la limita toleranței.

[Total: 0    Average: 0/5]
DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone