Anevrismul de aortă

Anevrismul reprezintă o dilatare ireversibilă şi permanentă a unui vas de sânge cu cel puţin 50% faţă de dimensiunea normală.

Anevrismul reprezintă o dilatare ireversibilă și permanentă a unui vas de sânge cu cel puțin 50% față de dimensiunea normală. Anevrismele de aortă se clasifică în anevrisme abdominale (majoritatea) și anevrisme toracice.

Informații procedurale

Stent-graftul este format dintr-un stent vascular (tub sub formă de rețea metalică cilindrică) îmbrăcat într-un material special (Dacron sau politetrafluoroetilen – PTFE), combinând astfel rezistența unei proteze vasculare cu ușurința livrării și a expansionării stentului. Prezența stent-graftului va conferi astfel o rezistență crescută pereților slăbiți ai anevrismului prevenind astfel ruptura lor. Având în vedere dimensiunile stentului, procedura de implantare este una hibridă, necesitând colaborarea între medicul intervenționist, chirurgul vascular și medicul anestezist pentru a obține abordul arterial adecvat.

Preprocedural se explică pacientului toate riscurile și beneficiile procedurii, acesta semnând un consimțământ informat. Se recoltează analize de sânge. Pacientul este rugat să nu mănânce în cele opt ore dinaintea intervenției.

Etapele procedurii

  • Procedura are loc în sala de angiografie însă respectând toate regulile de asepsie și antisepsie din chirurgie.
  • Procedura se poate face în anestezie generală sau locală în funcție de fiecare caz în parte.
  • Spre deosebire de intervențiile coronariene, abordul arterial femural este în acest caz prin descoperirea chirurgicală a arterei femurale, urmată de o mică incizie la nivelul arterei.
  • Prin această incizie peratorul introduce un ghid metalic dincolo de zona de anevrism.
  • Utilizând ghidajul radiologic, stent-graftul este livrat la nivelul zonei de anevrism cu ajutorul unui cateter.
  • După retragerea cateterului, stent-graftul se expandează aderând la pereții aortei. Astfel, fluxul sanguin este dirijat în interiorul stentului, evitând pereții anevrismului, care în timp se vor reduce în dimensiuni.
  • La final, după extragerea sistemului se suturează breșa vasculară și tegumentul și se pansează steril.

Pacientul este transferat ulterior în unitatea de terapie intensivă coronarieni unde este monitorizat în primele ore.

În lipsa unor complicații imediat postprocedurale, pacientul este externat dupa 2-3 zile.

Anevrismul de aortă. Avantaje și recomandări

Avantajele acestei proceduri constau în evitarea chirurgiei abdominale deschise, evitarea clampării aortei și reducerea mortalității în primii ani postprocedural.

Complicațiile specifice procedurii constau în sângerarea pe lângă stent, migrarea sau fracturarea stentului, leziuni ale organelor sau vaselor din vecinătate. De aceea pacientul trebuie urmărit periodic imagistic (la o lună, apoi la șase luni și ulterior anual) pentru decelarea acestor probleme. Alte complicații tardive includ infecția stentului și ruptura tardivă a anevrismului, însă acestea sunt rare.

[Total: 1    Average: 5/5]
DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone