Anevrismul de aortă
Anevrismul reprezintă o dilatare ireversibilă şi permanentă a unui vas de sânge cu cel puţin 50% faţă de dimensiunea normală.
Anevrismul reprezintă o dilatare ireversibilă şi permanentă a unui vas de sânge cu cel puţin 50% faţă de dimensiunea normală.
Anevrismul reprezintă o dilatare ireversibilă și permanentă a unui vas de sânge cu cel puțin 50% față de dimensiunea normală. Anevrismele de aortă se clasifică în anevrisme abdominale (majoritatea) și anevrisme toracice.
Stent-graftul este format dintr-un stent vascular (tub sub formă de rețea metalică cilindrică) îmbrăcat într-un material special (Dacron sau politetrafluoroetilen – PTFE), combinând astfel rezistența unei proteze vasculare cu ușurința livrării și a expansionării stentului. Prezența stent-graftului va conferi astfel o rezistență crescută pereților slăbiți ai anevrismului prevenind astfel ruptura lor. Având în vedere dimensiunile stentului, procedura de implantare este una hibridă, necesitând colaborarea între medicul intervenționist, chirurgul vascular și medicul anestezist pentru a obține abordul arterial adecvat.
Preprocedural se explică pacientului toate riscurile și beneficiile procedurii, acesta semnând un consimțământ informat. Se recoltează analize de sânge. Pacientul este rugat să nu mănânce în cele opt ore dinaintea intervenției.
Pacientul este transferat ulterior în unitatea de terapie intensivă coronarieni unde este monitorizat în primele ore.
În lipsa unor complicații imediat postprocedurale, pacientul este externat dupa 2-3 zile.
Avantajele acestei proceduri constau în evitarea chirurgiei abdominale deschise, evitarea clampării aortei și reducerea mortalității în primii ani postprocedural.
Complicațiile specifice procedurii constau în sângerarea pe lângă stent, migrarea sau fracturarea stentului, leziuni ale organelor sau vaselor din vecinătate. De aceea pacientul trebuie urmărit periodic imagistic (la o lună, apoi la șase luni și ulterior anual) pentru decelarea acestor probleme. Alte complicații tardive includ infecția stentului și ruptura tardivă a anevrismului, însă acestea sunt rare.